Oliebollen: Recept voor Oud en Nieuw

0
Oliebollen: Voordelig & Verrukkelijk Recept voor Oud en Nieuw
Oliebollen: Voordelig & Verrukkelijk Recept voor Oud en Nieuw

Elke keer dat de kalender naar het einde van het jaar draait, komen de mooie herinneringen aan vroeger weer boven. We denken terug aan de tijd waarin we met vrienden en familie gezellig bij elkaar kwamen om Oud en Nieuw te vieren. En geen Oud en Nieuw viering is compleet zonder de traditionele Nederlandse lekkernij: oliebollen.

Het eten van oliebollen tijdens Oud en Nieuw is een traditie die dateert van de Middeleeuwen. Deze overheerlijke, gefrituurde deegbollen zijn vaak gevuld met rozijnen of krenten en bestrooid met poedersuiker. Ze zijn de perfecte traktatie om te delen met vrienden en familie terwijl je wacht op de klokslag van middernacht.

Het mooie van oliebollen is dat ze, ondanks hun luxe uiterlijk en smaak, verrassend voordelig zijn om te maken. Met een paar eenvoudige ingrediënten en een beetje tijd kun je een hele lading van deze feestelijke traktaties maken.

Dit recept is bijzonder omdat het niet alleen volwassenen, maar ook kinderen aanspreekt. Kinderen vinden het vaak heerlijk om mee te helpen met het bereiden van de oliebollen. Ze kunnen de ingrediënten mengen, de bollen vormen en natuurlijk helpen met het allerbelangrijkste: het opeten!

Dus, waarom zou je je niet onderdompelen in de traditie van Oud en Nieuw en dit jaar je eigen oliebollen maken? Hieronder vind je een eenvoudig en voordelig recept.

Ingrediënten:

 • 500 gram bloem
 • 10 gram zout
 • 50 gram suiker
 • 14 gram droge gist
 • 3 eieren
 • 50 gram gesmolten boter
 • 400 ml lauwe melk
 • 200 gram rozijnen (optioneel)
 • Frituurolie
 • Poedersuiker voor de afwerking

Bereiding:

 1. Begin met het weken van de rozijnen. Doe ze in een kom, giet er warm water overheen en laat ze een half uur wellen. Giet ze daarna af en dep ze droog.
 2. In een grote kom meng je de bloem, zout en suiker. In een kleinere kom combineer je de gist, eieren, gesmolten boter en lauwe melk. Roer goed totdat alle ingrediënten zijn gemengd.
 3. Voeg het gistmengsel toe aan de bloem en roer tot een glad beslag. Voeg de rozijnen toe aan het beslag en meng goed.
 4. Dek de kom af met een schone theedoek en laat het beslag op een warme plaats gedurende een uur rijzen.
 5. Verhit de frituurolie in een diepe pan tot 180°C.
 6. Met behulp van twee lepels of een ijslepel, laat je voorzichtig kleine hoeveelheden beslag in de hete olie vallen. Frituur de oliebollen in batches, om te voorkomen dat de olie te veel afkoelt. Elk bolletje heeft ongeveer 3 tot 4 minuten nodig om aan elke kant goudbruin te worden.
 7. Zodra de oliebollen klaar zijn, gebruik je een schuimspaan om ze uit de olie te halen. Laat ze uitlekken op keukenpapier om overtollige olie te verwijderen.
 8. Bestrooi de oliebollen met poedersuiker terwijl ze nog warm zijn, zodat de suiker smelt en een zoete laag vormt.

Daar heb je het, een eenvoudig en voordelig recept om authentieke Nederlandse oliebollen te maken.

Deze lekkernijen zijn perfect om je gasten te verrassen tijdens de Oud en Nieuw viering. En vergeet niet om er ook van te genieten met de kinderen! Ze zullen het heerlijk vinden om betrokken te worden bij het bereidingsproces, en ze zullen nog meer genieten van het eten van de oliebollen.

En het beste van alles? Dit recept is niet alleen heerlijk, maar het is ook zo budgetvriendelijk dat je je geen zorgen hoeft te maken over het breken van de bank. Voor slechts een paar euro kun je een hele berg van deze heerlijke traktaties maken.

Het maken van je eigen oliebollen voor Oud en Nieuw is een leuke manier om de traditie levend te houden en om quality time door te brengen met je dierbaren. Dus waarom ga je dit jaar niet in de keuken staan en maak je een paar van deze heerlijke, hartverwarmende traktaties? Je zult blij zijn dat je het gedaan hebt, en je vrienden en familie zullen je dankbaar zijn.

Maar pas op, als je eenmaal hebt geproefd van de zelfgemaakte oliebollen, wil je misschien nooit meer terug naar de winkelversie! Dus, doe je schort om, warm die frituurpan op en ga aan de slag. Geniet van het proces en de beloning van je inspanningen: heerlijke, warme, zelfgemaakte oliebollen. Fijne Oud en Nieuw!