De Omtzigt-factor: De Kracht van Authenticiteit in Politiek

0
De Omtzigt-factor: De Kracht van Authenticiteit in Politiek
De Omtzigt-factor: De Kracht van Authenticiteit in Politiek

De afgelopen week is er veel te doen geweest om de ‘lijmpoging’ van het CDA om Pieter Omtzigt terug te winnen binnen de partij. Deze manoeuvre is opmerkelijk, vooral gezien de ongelukkige manier waarop Omtzigt in 2021 (Je weet wel, notitie Omtzigt functie elders en geen lijstrekker CDA) uit het CDA stapte. Toen voelde hij zich oneerlijk behandeld en onveilig binnen de partij. De huidige poging van partijvoorzitter Hans Huibers, met beloften van excuses en betere behandeling, heeft niets opgeleverd. Omtzigt houdt de deur naar het CDA stevig dicht.

Wat mij betreft onderstreept dit de kracht van authenticiteit in de politiek, een kwaliteit die Omtzigt altijd heeft uitgestraald en waar het CDA nu zonder zit. Omtzigt is een politicus die naar zijn medemensen kijkt, oprecht en eerlijk is. Hij luistert naar de problemen van de bevolking en vertegenwoordigt hen op een wijze die zeldzaam is in het huidige politieke landschap. Het is geen verrassing dat zijn vertrek een grote impact heeft gehad op de zetelaantallen van het CDA.

En ik durf te beweren: Het CDA heeft zijn beste tijd gehad. Zonder Omtzigt, die een ware stemmenmagneet bleek te zijn, lijkt de partij op een glijbaan naar politieke onbeduidendheid. De meeste recente peilingen ondersteunen deze voorspelling. Zonder Omtzigt is het CDA kansloos tijdens de verkiezingen en wordt het CDA geƫlimineerd naar een kleine partij.

Het is nog onduidelijk welke stap Omtzigt nu zal zetten. Of hij een nieuwe partij opricht, zich bij een andere partij aansluit of de landelijke politiek verlaat, zijn invloed zal onmiskenbaar blijven. Ik zie in Omtzigt een mogelijke toekomstige minister-president. Zijn authenticiteit, zijn bereidheid om naar mensen te luisteren en zijn onwankelbare integriteit maken hem een uitstekende kandidaat voor die rol.

Wat de toekomst ook brengt, een ding is duidelijk: de Nederlandse politiek heeft leiders als Omtzigt nodig – leiders die niet bang zijn om zich uit te spreken, die bereid zijn om het systeem uit te dagen en die bovenal een authentieke stem geven aan de mensen die ze vertegenwoordigen. Het is een les die het CDA op de harde manier leert, en eentje die ik hoop dat andere partijen ter harte nemen.