De Invloed van Inflatie op Onze Portemonnee

0
De Invloed van Inflatie op Onze Portemonnee
De Invloed van Inflatie op Onze Portemonnee

Het lijkt wel alsof de prijzen om ons heen in een razendsnel tempo omhoogschieten. En eerlijk gezegd, dat doen ze ook. Iedereen die zijn salaris met een mooie 10% zag verhogen, zou verwachten dat dit een beetje extra comfort en ademruimte zou bieden. Maar in de praktijk blijkt deze verhoging simpelweg niet voldoende om de stijgende kosten bij te houden.

Ik bedoel, denk er eens over na. Een bezoek aan het benzinestation met je oude vertrouwde auto? Je voelt je alsof je je complete salarisverhoging daar al achterlaat. Of wat te denken van die verwarming thuis die je angstig op 17 graden houdt, bang voor de volgende energierekening? En laten we de supermarkt niet vergeten. Wat vroeger aanvoelde als een royale winkeltrip met €100, voelt nu aan als een karig bezoek waarbij je diep in je zakken moet graven voor bijna €150, voor wat essentiële boodschappen. En vergeet die luxueuze traktaties maar! Als je jezelf trakteert op 250 gram aardbeien, moet je al een flinke €5 neertellen. Dat is een verdubbeling van de prijs voor de helft van de hoeveelheid in vergelijking met enkele jaren geleden.

En helaas, de kosten houden daar niet op. We moeten ons ook nog voorbereiden op huurverhogingen en hogere gemeentelijke belastingen. Het is frustrerend om te zien dat, ondanks de verhoogde belastingen, er weinig tot geen verbetering is in zaken als veiligheid in de wijk. Maar waar gaat dat extra geld dan naartoe? Cultuur, zo blijkt. Hoezeer ik ook de waarde van cultuur begrijp en waardeer, in deze tijden lijken basisbehoeften en veiligheid meer prioriteit te hebben.

De recente cijfers tonen aan dat de inflatie in Nederland in augustus gestegen is naar 12 procent, de hoogste sinds de Tweede Wereldoorlog. Dit betekent simpelweg dat het leven 12 procent duurder is geworden vergeleken met vorig jaar.

De hamvraag: wat is de grootste boosdoener? Energieprijzen, zonder twijfel. Gas, elektriciteit en stadsverwarming waren in augustus maar liefst 151 procent duurder dan vorig jaar rond dezelfde tijd. Alleen al de stijging in de energieprijzen is goed voor bijna de helft van de totale inflatie.

Het is belangrijk om te begrijpen dat deze prijsstijging is berekend op basis van nieuwe contracten. Dus het is de prijs die je zou betalen als nieuwe klant bij een energiemaatschappij vergeleken met vorig jaar.

Met deze zorgwekkende cijfers in het achterhoofd, moeten we wellicht onze budgetten herzien en strategieën bedenken om met deze inflatie om te gaan. Hoewel we weinig invloed hebben op wereldwijde markttrends, kunnen we wel proactief zijn in onze financiële planning en voorbereiding. En terwijl de overheid en beleidsmakers nadenken over manieren om de inflatie te beteugelen, ligt de onmiddellijke verantwoordelijkheid bij ons om slimme keuzes te maken en ons aan te passen aan deze nieuwe economische realiteit.