Wat een toepasselijke door WordPress geautomatiseerde titel voor het eerste voorbeeldbericht. “Hallo wereld”, en hallo worldbuilding.nl. Dit is het domein waar ik de Nederlandse database op het gebied van world building en alles wat daarmee te maken heeft ga bouwen. Hoe het eindresultaat er uit gaat zien, dat weet ik nog niet. Net als bij het bouwen van een fictionele wereld denk ik dat dit project me gaandeweg regelmatig zal verrassen.

World building en fantasy: een fantasy wereld maken met de juiste puzzelstukjes

Nieuw domein, nieuwe virtuele wereld om aan te bouwen

Het is een beetje als de sleutels tot een nieuwe woning. Nadat je tijdens je studentenjaren maar een beetje aan hebt gerommeld tot je eindelijk de woning vindt die echt om je heen past. Dat denk ik tenminste, want die juiste website lijkt er nu eerder te zijn dan die echte grote mensen woning. Tijdens mijn studie begon ik al meerdere keren aan een blog over mijn onderzoek. Nu heb ik eindelijk de juiste vorm gevonden.

Schrijfcursus, taal- en literatuuronderwijs

Het contract voor de schrijfcursus world building is getekend. Nu de officiële publicatie nog!

Het contract voor de schrijfcursus world building is getekend. Nu de officiële publicatie nog!

Binnenkort verschijnt de schrijfcursus world building, ontwikkeld in samenwerking met het nieuwe online platform De Schrijversmarkt. In deze cursus vertel ik je alles wat ik in twee jaar onderzoeksmaster ben tegengekomen over fictionele werelden. Wat mensen er in aanspreekt, de kenmerken van een goed functionerende fantasiewereld en hoe je een goede structuur aanhoudt. Ook krijg je opdrachten en prikkelende vragen om je direct verder te helpen met het creëren van je eigen wereld.

Voorbereiding op de les fantasie verhaal schrijven aan de schrijversvakschool

Fantasy werd tot voor kort nog niet gedoceerd aan de Schrijversvakschool. De gastles sloeg aan

 

 

Een pilot van deze cursus gaf ik een tijdje terug aan de Schrijversvakschool in Amsterdam. De reacties van “mijn studenten” kun je lezen in mijn verslag van deze gastles fantasie verhaal schrijven.

Online schrijven

Samen met De Schrijversmarkt werk ik ook aan een heel tof idee om schrijven, gamen en lezen online te combineren. Daar ga ik verder nog niet teveel over vertellen. Behalve dat je natuurlijk op de hoogte gehouden kunt worden. Dan ontvang je direct een update (en een sneak peek) zodra de schrijfcurus online gaat. Ook houd ik je dan op de hoogte van dit andere project.

[wpforms id=”226″]
World building blog: verhalen en artikelen over fantasy om de magie terug te brengen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden van het live gaan van alle toffe world building lessen en tips die op de planning staan

Dit interactieve schrijfspel is gericht op mensen die op een laagdrempelige manier hun schrijfstijl willen verbeteren en hun fantasie willen prikkelen, maar ook als leuke nieuwe tool voor het literatuur- en taalonderwijs op middelbare scholen.

World building, fantasy & de wereld om ons heen

Ik ben afgestudeerd op de world building in de boeken van Terry Pratchett. Om precies te zijn: op wat deze fictionele wereld ons kan leren over onze eigen wereld. Een deel van de posts zal daar over gaan, maar het doel van de site is meer. De wiki wordt een voortdurend groeiende database van verschillende fictionele werelden en de mensen die ze gecreëerd hebben. Ter inspiratie en informatie. Alle informatie die een moderne wereldbouwer maar nodig kan hebben. Hallo werelden!

Tolkien vocht net als veel Britse auteurs van zijn generatie in de Eerste Wereldoorlog. In tegenstelling tot zijn collega's koos hij ervoor zich uit te drukken in fantasy, om het in een afstandelijk kader van zich af te schrijven

Tolkien als 24-jarige, in 1916

World building en fantasy zijn natuurlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Toch wil ik met deze website laten zien dat world building verder kan gaan en ook maatschappelijk verschil
kan maken. Door op een andere manier naar de wereld om ons heen te kijken. Creatief naar problemen te kijken en ze in een ander perspectief te plaatsen. Zoiets als Thomas Olde Heuvelt laatst deed met zijn verhaal over de inauguratie van Trump. Of J.R.R. Tolkien, met zijn ervaringen uit de Eerste Wereldoorlog.