Wat World War Z was voor zombies, is Robopocalyps voor robots: het Afbeelding“ooggetuigenverslag” van een derde Wereldoorlog waarin de mensheid op het randje van de totale vernietiging komt te staan. 

In een verzameling korte verhalen geeft Wilson een overzicht van hoe het er volgens hem aan toe zou gaan wanneer de machines op een dag naar de macht grijpen. Wilson is ingenieur in de robotica en weet dus waar hij het over heeft (al kunnen ze mij op dit gebied eerlijk gezegd alles wijsmaken).
Door de fragmentarische opbouw volg je voortdurend andere personages en is het moeilijk om echt in het verhaal te komen. De dagboekachtige weergave verhoogt dan weer wel de spanning en het ongemakkelijke gevoel dat dit misschien wel echt zou kunnen gebeuren, in onze huidige maatschappij waarin computers steeds slimmer worden. Daarmee wint Robopocalyps als oorlogsverslag het op het gebied van realisme van World War Z. Laatstgenoemde had dan wel als voordeel dat zombies al ‘hot’ waren door met name The Walking Dead. Is Robopocalyps – waarvan al geruchten over verfilming rondgaan – het begin van de opmars van de robots in de populaire cultuur?

Eindoordeel: 7

Bestel Robopocalyps via de Libris webshop

alternatievegeneeswijzen

Op de hoogte blijven? Volg me ook op Facebook: WorldbuildingNL