Een aanrader voor iedereen die heeft genoten van Harry Potter, de Grijze Jager serie van John Flanagan of de Percy Jackson boeken van Rick Riordan.

Was je vroeger fan van Casper het spookje? Altijd genoten van Scooby-Doo? Of kon je geenLonden is in de ban van spookerijen in Lockwood en Co genoeg krijgen van de Ghostbusters franchise? Voor alle liefhebbers van een goed spookverhaal, is de Lockwood en Co serie een echte must. Hij dompelt zijn lezers onder in een alternatieve versie van Engeland. Het land is in de ban van een epidemie: “Het Probleem”. En dat probleem, is dat er ‘s nachts kwade geesten tevoorschijn komen.

De boeken van Lockwood en Co

De serie bestaat uit drie delen. In het eerste deel leer je als lezer hoofdpersonage Lucy kennen. Zij voert je binnen in een wereld van verschillende geesten en spookverschijningen. Langzaam leer je de epidemie van spookverschijningen kennen die Engeland teistert en maak je kennis met de verschillende bureaus die deze verschijningen bestrijden.

In ieder deel van de serie speelt een andere grote zaak de hoofdrol, en vormt de rode draad door het verhaal. De drie boeken zijn dan ook prima los van elkaar te lezen, doordat elk nieuw deel voldoende herinnert aan de gebeurtenissen uit de eerdere delen. Het register van verschillende soorten spoken en geesten achterin helpt ook mee.

Toch is het aan te raden gewoon “netjes” bij deel 1 te beginnen. De drie boeken worden namelijk met elkaar verbonden door grotere mysteries, zoals de geest die in een schedel in een grote glazen fles woont en het levensverhaal van Lockwood zelf. Deze verhaallijnen worden langzaam steeds spannender, en krijg je het beste mee in de juiste volgorde.

Deel 1: De schreeuwende wenteltrap

In het eerste deel maken we kennis met de wereld achter “Het Probleem”. Er zijn vJonathan Stroud - De Schreeuwende wenteltraperschillende paranormale bureaus die de strijd aanbinden. Lucy Carlyle begint net aan haar
carrière bij het kleine bureau Lockwood en Co, geleid door de charismatische Anthony Lockwood. De intelligente boekenwurm George Cubbins maakt hun team van spokenjagers compleets.

Samen staan ze voor een bijzonder gevaarlijk klus: het spook vrij maken van het beruchte landgoed Combe Carey Hall. Geen van de geestenjagers die hen voorgingen, is ooit teruggekeerd.

Deel2: De fluisterende schedel

Het succes van Lucy, Anthony en George met de verschrikkingen in Come Carey Hall, heeft hen geen windeieren gelegd. Plotseling is Lockwood en Co één van de meest geboekte bureaus voor paranormaal onderzoek van Londen.Jonathan Stroud - De fluisterende schedel

In het tweede deel krijgt het team echter te maken met een heel ander soort tegenstander: mensen. Van de nog levende soort, welteverstaan. Bij de opgraving van de ijzeren doodskist van een sinistere arts, komt een bijzonder krachtige geest vrij en wordt een heel gevaarlijk voorwerp gestolen. Aan Lucy en haar collega’s de taak om hun beste detective-beentje voor te zetten en de dief te vinden, voor de vernietigende krachten van het voorwerp worden losgelaten.

Deel 3: De jongen met de lege ogen

Londen is in de ban van de grootste uitbraak van spokerijen in een heel lange tijd. Niemand Jonathan Stroud - De jongen met de lege ogenweet waar de bron gezocht moet worden, of wat er aan de hand is. Zelfs alle bureaus samen kunnen het aantal meldingen niet aan, Scotland Yard is overwerkt en de bevolking is doodsbang.

Lukt het de agenten van Lockwood en Co om het mysterie op te lossen en Londen te redden? Om een kans te maken, moeten zij samenwerken met hun meest gehate concurrenten. En tot overmaat van ramp – in ieder geval voor Lucy – wordt er ook nog eens een nieuwe secretaresse aangenomen door Lockwood.

De wereld van Lockwood en Co

Eén van de sterkste punten van deze serie, is zonder twijfel de world building. Vanaf de eerste pagina’s wordt je ondergedompeld in een wereld die helemaal in de ban is van “Het Probleem”.

Omdat ‘s nachts de geesten komen, waagt niemand zich na het donker nog op straat. Niemand, behalve de “agenten” die de epidemie bestrijden. Dat zijn bijna uitsluitend kinderen: zij zijn de enige die in staat zijn de spookverschijningen te zien, horen of voelen. Volwassenen hebben die gaven niet. En dus zijn het kinderen en pubers die het gevecht aangaan. Dat geeft veel aanzien: zonder deze jonge agenten zou Het Probleem een stuk dodelijk zijn! Daarom Lockwood en Co heel geschikt voor jonge lezers: het zijn de kinderen die het voor het zeggen hebben.

De achtergrond van de geestenwereld zit sterk in elkaar. Zo zijn er verschillende dingen om hen mee te bestrijden. IJzeren kettingen, magnesium patronen, zout en lavendel: ze maken deel uit van de uitrusting van iedere agent. Speciale geestlampen houden in het donker de geesten zo veel mogelijk weg uit bewoonde gebieden.

Maar het leukst is misschien nog wel de grote verscheidenheid aan spoken en geesten zelf. Achterin ieder deel vind je een uitgebreid woordenboek, met alle namen van de verschillende type geesten. Ze variëren in sterkte van types 1 tot de mythische types 3, en hebben namen als “Duistere Tom” en “Bleke Scheet”.

Conclusie

Het is vooral de uitgebreide spookwereld die van Lockwood en Co een echte aanrader maakt. Het is een wereld vol mysterie, onopgeloste moorden en kwade geesten. Toch is er, door de dynamiek tussen de drie hoofdpersonages, ook voldoende ruimte voor humor. De afwisseling van levensbedreigende situaties, met de huiselijke scènes waarin de drie agenten kibbelen om het laatste koekje, maken de boeken een genot om te lezen.

Dus, ben je in voor een een ijzingwekkend goed spookverhaal, waarin ook ruimte is voor luchtige onderonsjes en humor? Dan staan je drie dingen te doen:

  • Koop de boeken van Jonathan Stroud
  • Sluit jezelf op binnen een cirkel van ijzeren kettingen
  • Zorg dat je voldoende licht hebt, want je gaat geen oog dicht doen. Omdat je niet kunt stoppen met lezen