Een tijdje geleden mocht ik mijn debuutles geven aan de Schrijversvakschool Amsterdam. Karlijn Stoffels, vaste klant van de boekwinkel waar ik destijds werkte, is daar zelf docent kinderboeken schrijven. We hadden het al vaker gehad over onze liefde voor Terry Pratchett. Natuurlijk was daarbij ook ter sprake gekomen dat ik ben afgestudeerd op fantasy literatuur. En dus kwam Karlijn vragen of ik het misschien zag zitten om in haar college kinderliteratuur een gastles fantasie verhaal schrijven te komen geven. Waar die Terry Pratchett al niet goed voor is nietwaar?

Mijn eerste echte schrijfcursus

Nu heb ik tijdens mijn studie alleen wat basale ervaring opgedaan met lezingen en colleges. En een keer een proefballonetje worldbuilding samen met Jeroen van Unen waarin we met klanten in een boekhandel een writing world ontwikkelden. Nuttige bagage, maar toch iets heel anders dan een daadwerkelijke cursus schrijven. En dan nog op de schrijversvakschool, bepaald niet de minste omgeving.

Gelukkig was Karlijn daar om me te coachen, een rots in de branding met ervaring in wat ik kon verwachten en de valkuilen die ik beter kon vermijden.

voorbereiding op gastles fantasie verhaal schrijven aan de schrijversvakschool

 

En zo zag mijn voorbereiden er onder andere uit. Met feedback van Karlijn op mijn “lesprogramma” stelde ik een aantal opdrachten op waarbij verschillende aspecten van een fantasie verhaal schrijven aan bod kwamen. Van worldbuilding tot karakter ontwikkeling.

Reacties op de gastles fantasie verhaal schrijven

De opdrachten druppelden binnen. Na het geven van feedback aan de cursisten, was het de beurt aan de de gastdocent om beoordeeld te worden. Mij dus.

Ik vond het sowieso heel inspirerend om een les over fantasy te hebben, omdat het voor mij een beetje uit-de-comfort-zone stappen was. Het hielp om even ‘gedwongen’ te worden om breder te denken dan de eigen wereld..

 

Heb erg genoten van de les Tim! Oh ja en die schrijver waarvan ik niet op de naam kon komen is Raymond E. Feist ?

 

Hoi Tim! Ik vond je les top! Echt heel gaaf!

 

Afijn, jouw les was erg leuk!
Wat ik bijzonder vind is dat ik tijdens de les meer op papier krijg dan thuis in een hele dag. De vele en diverse opdrachten en het horen van het werk van anderen, jouw uitleg, het was zeker heel leerzaam. Afgelopen week waren we allemaal nog steeds enthousiast over jouw gastles.
Het enige hele kleine puntje van kritiek is dat je in het begin van de les niet heel goed te verstaan was, bv toen je ging voorlezen uit je eigen werk. Misschien was het zelfs voor jou spannend want na de pauze was het veel beter.
Jep, dat klopte dus volledig, dat ik ook nerveus was. Gelukkig bleek de les in goede aarde te vallen! Voor herhaling vatbaar dus.