Creatief schrijven wordt gezien als elke vorm van schrijven die valt buiten de journalistieke, technische of academische vormen van tekst. Deze schrijfvorm wordt meestal gekenmerkt door verhaaltechniek en karakterontwikkeling. De nadruk ligt kortom niet op de communicatieve functie van de tekst, maar op het verhaal dat verteld wordt.

Toch is het vreemd om die twee los van elkaar te zien. Communicatie is altijd het vertellen van een verhaal. We denken in verhalen, begrijpen de wereld om ons heen in verhalen en vertellen elkaar verhalen over hoe onze dag is verlopen. Verhalen vertellen zit ingebakken in de menselijke geest. Goed kunnen schrijven en creatief om kunnen gaan met taal zijn daarom voor iedereen een toegevoegde waarde.

Verhalen worden steeds belangrijker. Oók het vertellen van het verhaal van jouw product of merk

Creatief schrijven kun je leren. Op universiteiten in bijvoorbeeld Amerika worden al jarenlang colleges creative writing aangeboden. In Nederland is dit nog minder normaal, maar de VU biedt het sinds kort ook aan in haar curriculum. Verder kun je terecht bij instellingen als de LOI of de Schrijversvakschool.

Spiritualiteit